fumat

Cum sa renuntati usor la fumat

In prezent, dependenta de tutun este una dintre cele mai raspandite din lume. Multi oameni doresc sa stie cum sa renunte la fumat pentru a scapa de acest viciu si sa evite sau sa opreasca diverse boli cum ar fi cancerul pulmonar, emfizemul sau bolile de inima.

Dar nu numai de aceea o persoana decide sa renunte la fumat! Motivele sunt atat de variate – estetica (fumatul afecteaza pielea, produce respiratia urat mirositoare si petele pe dinti), bani – sunt suficiente pentru a renunta la acest viciu.

Cum sa renuntati usor la fumat

Reflectati de ce doriti sa renuntati la fumat. Odata ce ati decis, cantariti tot ce va veni: castig in greutate, stare proasta etc.

Alegerea pe care ati facut-o trebuie sa fie pozitiva si definitiva, bazata pe o judecata rationala. Cand decideti ca doriti sa renuntati la fumat, trebuie sa va ganditi foarte mult la decizia dvs., respirati adanc de mai multe ori si imaginati-va viata fara tigara.

Alegeti o data importanta care sa fie asociata cu schimbarea (ziua de nastere, sfarsitul anului, o sarcina etc.).

Multi oameni spun ca renuntatul la fumat trebuie sa vina treptat, dar nu este adevarat.

Veti simti multa anxietate si nervozitate, iar cel mai bun lucru este de a incepe o rutina care va va duce departe de tigara; mergeti la plimbare, ganditi-va la toate avantajele renuntarii:

– La 24 de ore riscul unui atac de cord scade.
– In primele 48 de ore, terminatiile nervoase incep sa se regenereze, simtul mirosului si gustului cresc si mersul devine mai usor.
– De la 2 la 3 saptamani functia pulmonara creste pana la 30%.
– Un an mai tarziu, veti avea cu 50% mai putin risc de insuficienta coronariana.

Consumati mese usoare cu multe fructe si legume. Nu consumati carne sau peste prajit sau alimente condimentate si nu ingerati prea mult zahar, deoarece acesta din urma poate preveni absorbtia unor vitamine esentiale pentru a imbunatati functia nervoasa.

Consumati multe lichide, apa si sucuri de fructe, dar evitati alcoolul.

 

Leave a Reply