dependenta

Dependenta de tehnologie: cum o recunoastem si cum poate fi tratata

In ce masura dependenta de tehnologie sau dependenta de Internet poate fi considerata o adevarata tulburare medicala este un subiect controversat. Termenul a fost folosit in uz popular de la mijlocul anilor 1990, dar nu este inca pe deplin recunoscut in Manualul de diagnostic si statistic al tulburarilor mintale.

Potrivit Jurnalului American de Psihiatrie, dependenta de Internet este compusa din trei subtipuri diferite. Aceste subtipuri sunt preocupari sexuale, jocuri, mesaje. Fiecare dintre aceste tipuri diferite de dependenta de Internet include patru componente comune:

  • Utilizare excesiva
  • Retragere
  • Toleranta

Dat fiind faptul ca computerele, laptopurile si tabletele devin din ce in ce mai obisnuite in lumea moderna de astazi, problema utilizarii internetului in mod excesiv apare in mod natural si, astfel, duce la interogarea a ceea ce cauzeaza dependenta de Internet si de calculator. Trebuie sa intelegem ca experienta fiecaruia cu privire la utilizarea internetului este diferita. Unii oameni se bazeaza pe Internet pe scara larga pentru slujbele lor. Altii profita de Internet pentru a socializa cu familia si prietenii care nu locuiesc in apropiere. In cele din urma, utilizarea Internetului poate deveni o problema atunci cand incepeti sa neglijati domenii importante din viata dvs., cum ar fi scoala, locul de munca sau relatiile pentru a utiliza computerul.

De mult timp s-a stabilit ca dependentele sunt responsabile pentru activarea diferitelor zone ale creierului care sunt legate de placere. In mod colectiv, aceste site-uri sunt cunoscute ca si calea placerii. Atunci cand aceste site-uri sunt activate, creierul creste productia de dopamina si de diferite alte substante neurochimice. Odata cu trecerea timpului, se poate dezvolta necesitatea stimularii crescute a centrului de recompense al creierului, pentru a produce aceleasi sentimente. Ca urmare, individul poate necesita cresterea cantitatilor de anumite modele de comportament pentru a evita simptomele de retragere.

Institutul National de Sanatate raporteaza ca se crede ca utilizarea tehnologiei digitale, inclusiv a internetului, poate oferi utilizatorilor niveluri multiple de recompense. Multi oameni pot folosi initial Internetul ocazional si, ulterior, pot dezvolta o dependenta dintr-o varietate de motive, inclusiv dorinta de a calma sentimentele neplacute, cum ar fi anxietatea, depresia sau singuratatea.

Urmatoarele simptome ar putea indica dependenta de Internet sau de computere:

Experimentati dificultati in indeplinirea sarcinilor la domiciliu sau la serviciu
Izolarea de prieteni si familie
Sentimentul defensiv sau vinovat de utilizarea Internetului
Experimentati un sentiment de euforie cand sunteti implicat in activitati online
Persoanele care au o dependenta de Internet pot prezenta, de asemenea, simptome fizice care ar putea include:

  • Probleme de somn
  • Pierderea semnificativa in greutate sau cresterea in greutate
  • Dureri de cap severe

Exista un remediu pentru dependenta online?

Daca credeti ca dvs. sau cineva apropiat de dumneavoastra suferiti de o dependenta de Internet, este important sa stiti ca exista ajutor disponibil. Desi abstinenta totala este sustinuta in tratamentul multor dependente, inclusiv al celor care implica alcool si droguri, Institutul National de Sanatate raporteaza ca exista acum un consens general ca abtinerea totala de la utilizarea internetului nu ar trebui sa fie scopul final al tratamentului. In schimb, este preferabil sa se abtina de la aplicatii care s-au dovedit a fi problematice pentru utilizatori si de a lucra pentru a atinge un nivel de utilizare a Internetului care sa atinga un echilibru sanatos.

Leave a Reply