poluare

Efecte ale poluarii aerului asupra sanatatii

Poluarea este acum un termen comun. Auzim despre diferitele forme de poluare și citim despre ele prin intermediul mass-mediei. O varietate de poluanți atmosferici au efecte nocive cunoscute sau suspectate asupra sănătății umane și asupra mediului. În majoritatea zonelor din Europa, acești poluanți sunt în principal produsele de ardere de la încălzirea spațiului, generarea de energie sau de la traficul auto. Poluanții din aceste surse nu numai că pot provoca o problemă în imediata vecinătate a acestor surse, ci pot călători pe distanțe lungi.

Știti deja cauzele poluarii aerului; acum este timpul sa invatam un pic despre efectele poluarii aerului.

Efectele asupra sanatatii

Poluarea aerului duce la poluarea particulelor, la smogul urban si la poluantii toxici care prezinta probleme grave de sanatate. Expunerea constanta la anumiti poluanti poate duce la iritarea nasului, a ochilor si a gatului. Este posibil sa aveti tuse, respiratie suieratoare, dificultati de respiratie si senzatie de strangere la nivelul toracelui. Afectiunile existente ale plamanilor se pot agrava si aveti un risc crescut de a avea un atac de cord. Expunerea pe termen lung poate provoca cancer si va poate deteriora sistemele neurologice, imunitare, respiratorii si reproductive.

Cine este cel mai in pericol?

Anumiti oameni sunt mai predispusi sa reactioneze la particule si ozon de la nivelul solului, cum ar fi adultii in varsta, copiii, persoanele cu boli de inima, persoanele cu astm bronsic si persoanele care se afla in aer liber.

Efecte asupra mediului

Știti deja cauzele si efectele poluarii aerului asupra sanatatii dvs., dar poluarea aerului poate lasa si o varietate de efecte asupra mediului. De exemplu:

  • Creste sansele de ploaie acida care contine cantitati daunatoare de acizi sulfurici si azotati.
  • Emisiile de aer ale oxizilor de azot din masini, centrale electrice, camioane si masini pot duce la o stare numita eutrofizare care stimuleaza inflorirea algelor intr-un corp de apa si are ca rezultat pierderea de plante si de peste.
  • Eliberarea de particule mici de poluare in aer poate cauza obscuritate care ascunde culoarea, textura, claritatea si forma a ceea ce vedeti.

Schimbarile climatice globale

Cu poluarea atmosferica, eliberarea metanului si a dioxidului de carbon este crescuta. Acest dezechilibru a condus la un fenomen cunoscut sub numele de incalzirea globala, despre care se crede ca are un impact enorm asupra agriculturii, sanatatii umane, padurilor, resurselor de apa si zonelor de coasta.

 

Leave a Reply