vin

Vin ieftin vs. vin scump: concluziile uimitoare ale expertilor

In lumea condusa de capitalism, tindem sa credem ca pretul unui produs, are o relatie directa cu calitatea acestuia, adica, daca un produs este mai scump inseamna ca este „mai bun“.

Cu toate acestea, in afara de faptul ca impresia insasi este extrem de discutabila, in timpurile noastre, costul unui produs este, de obicei, determinat de multi alti factori si, in mod paradoxal, nu intotdeauna calitatea factorilor de productie este printre primii.

Este posibil, totusi, sa existe cel putin un produs care pare sa scape din acest cerc, deoarece calitatea acestuia depinde de o coincidenta unica a circumstantelor: vinul. Terenul in care este semanat, strugurii folositi, climatul, conditiile in care are loc fermentatia. Toate acestea inseamna ca fiecare recolta de vin are ceva nu numai irepetabil, ci si intamplator, care, la randul sau, este legat de o alta singularitate: cea a gustului nostru.

Dovada acestui fapt este un experiment realizat de cercetatorii de la “Scoala de Economie” din Stockholm si “Universitatea Yale” din California, care au adunat un grup de voluntari pentru a lua in considerare raspunsul lor la doua tipuri majore de vin: pretul ridicat si pretul scazut. Este demn de remarcat faptul ca participantii au fost un grup divers fara cunostinte despre calitatile vinului.

Dupa peste 6.000 de teste „eseu orb“ (adica, fara ca persoana sa stie ce vin gustat), cercetatorii au observat o relatie indirecta intre pret si sentimentul de bucurie: curios, cu cat era mai scump vinul, cu atat oamenii se bucurau mai putin de el. Numai in cazul persoanelor care stiau sa distinga proprietatile vinului, acest fenomen a fost partial inversat.

„Aceste descoperiri sugereaza faptul ca, consumatorii de vin nu ar trebui sa anticipeze o mare placere in ceea ce priveste calitatile intrinseci ale vinului numai din cauza costurilor mari sau pentru ca este apreciat de catre experti,“ au scris oamenii de stiinta din articolul respectiv, publicat in Revista specializata Journal of Wine Economics.

Deci stiti deja: este imposibil sa alegeti un vin bun doar pentru pretul sau. Singura optiune de a sti daca va veti bucura de el, este sa-l incercati.

 

Leave a Reply